We hebben het er al vaak gehad over hoe belangrijk goede onboarding is en hoe het werkt. Deze keer de consequentie van slechte onboarding.
Jullie weten al dat goede onboarding een positieve indruk maakt op de nieuwe medewerkers. Onboarding bevestigt de keuze voor de organisatie, verhoogt de productiviteit en de nieuwe medewerkers blijven langer.
Helaas kan onboarding een echte nachtmerrie worden als het niet goed wordt uitgevoerd. Met evenzo negatieve gevolgen: meer verloop, minder productiviteit en onvrede. Hieronder enkele veelvoorkomende onboarding horror verhalen van nieuwe medewerkers. Met tips hoe je het beter kunt doen.
Geen duidelijk plan of structuur
#1 Onboarding horror verhaal
Fatima was aangenomen als grafisch designer. Op haar eerste werkdag arriveerde ze op kantoor en melde zich bij de receptie. De receptioniste wist niet wie Fatima was of voor wie ze kwam of waar ze heen moest. Na een paar ongemakkelijke minuten werd Fatima in een vergaderzaaltje neergezet en haar nieuwe manager werd gehaald.
Haar manager had haast en geen tijd om met Fatima te gaan zitten. Hij overhandigde haar een paar documenten, die ze nog moest ondertekenen en een paar stukken, die ze kon lezen en ging door naar zijn volgende meeting. Fatima bleef alleen achter in de vergaderzaal. Ze had geen idee wat ze moest doen.
Ze had geen computer en ook geen toegang tot de systemen van het bedrijf. Ook kwam er niemand langs om kennis met haar te maken of om haar te begeleiden. Ze probeerde de receptioniste om hulp te vragen, maar die had geen idee bij wie ze moest zijn voor vragen.
Gedurende de dag werd Fatima steeds verdrietiger en bozer. Het voelde alsof er niemand op haar zat te wachten en niemand een idee had wat ze kwam doen. Aan het eind van de dag vroeg ze zich hardop af of ze wel de juiste beslissing had gemaakt om deze baan te accepteren.
Onboarding en inwerken is geen rocket science, maar het gebeurt ook niet vanzelf: het kost tijd en inspanning.
Een warm welkom geeft de nieuwe medewerker het gevoel dat hij of zij er al helemaal bij hoort. Dit bereik je door een onboarding plan of programma met een duidelijke structuur.
Een gebrek aan structuur en een duidelijk plan zorgt voor veel verwarring bij nieuwe werknemers. Als er geen duidelijke verwachtingen zijn en geen structuur om hen te helpen bij hun introductie in het bedrijf, krijgen nieuwe medewerkers onnodige stress. Wat leidt tot onzekerheid, ontevredenheid en uiteindelijk tot het vertrek van de werknemer.
Geen of slechte toegang tot hulpmiddelen
#2 Onboarding horror verhaal
Niels was heel blij met zijn nieuwe baan bij een gerenommeerd marketing bureau. Voordat Niels begon had het bedrijf een onboarding programma voor hem samengesteld. In dit programma zou Niels worden ondergedompeld in de cultuur, de missie en de waarden van het bedrijf.
Maar helaas ontving Niels de email met de inloggegevens voor het onboarding programma niet. Hij moest meerdere keren met HR bellen voordat hij de gegevens eindelijk ontving. En toen hij het programma doornam was de uitleg moeilijk te volgen en anders dan Niels verwachtte op basis van zijn sollicitatieproces.
Daarnaast woonde Niels een online introductiesessie bij. Deze sessie was slecht voorbereid, heel algemeen en er waren veel technische problemen. Het gevolg was dat Niels steeds minder enthousiast werd over zijn nieuwe baan en het bedrijf.
Tenslotte moest Niels zelf achter zijn welkomst pakket, laptop en telefoon aan en dat terwijl hij zich er erg op had verheugd. Het zou vol zitten met de nieuwste apparatuur en snufjes.
Door deze ervaring had Niels het gevoel dat het bedrijf niet op hem zat te wachten en op zijn minst erg ongeorganiseerd was. Tegen de tijd dat Niels eerste werkdag begon vroeg hij zich hardop af of hij wel de juiste beslissing had gemaakt om hier te gaan werken.
Nieuwe werknemers hebben de juiste hulpmiddelen nodig om hun werk goed te kunnen doen. Als een werknemer niet beschikt over de benodigde inloggegevens, hardware, software of andere middelen, vertraagt dit de start van de werknemer en zorgt voor frustratie. Het geeft de werknemer het gevoel dat hun werk niet serieus wordt genomen.
Overweldigende informatie
#3 Onboarding horror verhaal
Ellen was net aangenomen als software engineer bij een snelgroeiend technologiebedrijf. Op haar eerste dag werd zij begroet door haar manager, die haar naar een vergaderruimte bracht.
Daar kreeg Ellen een presentatie, waarin alle bedrijfsprocedures, -systemen, -tools en -producten werden uitgelegd. Deze presentatie was lang en gedetailleerd en Ellen werd overweldigd door de hoeveelheid informatie die zij kreeg.
Na de presentatie had Ellen een ontmoeting met elk team waarmee zij moest werken binnen het bedrijf, wat resulteerde in nog meer informatie die zij moest verwerken.
De volgende dagen kreeg zij grote stapels documenten om te lezen, video’s om te bekijken, en zij moest verschillende online trainingen afronden. Ook had zij meetings met haar manager, die haar meer vertelde over haar taken en verantwoordelijkheden.
Na een paar dagen begon Ellen zich zorgen te maken over haar vermogen om al deze informatie te begrijpen en toe te passen. Zij begon te twijfelen aan haar bekwaamheid en of zij wel geschikt was voor de functie.
Helaas bleef de informatie doorgaan, en Ellen had het gevoel dat hij nog steeds niet genoeg wist om zijn werk goed te kunnen doen. Dit zorgde ervoor dat hij zich gestrest en overweldigd voelde, waardoor haar motivatie om te werken afnam.
Uiteindelijk besloot Ellen om met haar manager te praten over haar ervaringen tijdens de onboarding. Haar manager was begripvol en gaf haar meer tijd om zich de informatie eigen te maken. Door deze aanpassingen voelde Ellen zich meer op haar gemak en kon zij haar werk beter uitvoeren.
Als er te veel informatie wordt gegeven in een korte tijd, kan dit voor verwarring zorgen en kan het de nieuwe werknemer het gevoel geven dat hij of zij verdrinkt in informatie.
Het is belangrijk om het onboarding proces in kleinere, behapbare stukken te verdelen en de informatie zo duidelijk en gestructureerd mogelijk te presenteren.
Successful@Work Onboarding
Wil je nog meer onboarding tips om onboarding horror te voorkomen?
Download ons gratis handboek op www.successfulatwork.nl.
Of start eenvoudig in dé Onboarding App van Successful@Work met het digitaliseren van het onboarding proces. Gebruik de Successful@Work Wizard en richt snel en flexibel een gedegen onboarding proces in.